In onze buurt zorgen wij voor mekaar. Vrijwillig waar het kan, professioneel waar het moet.

Home-Start, ondersteunen van ouders met alledaagse (opvoed-)vragen

Geplaatst doorHome-Start (Yunio)
CategorieKinderen
Bijgwerkt opwoensdag 5 augustus 2020 09:15
Doelgroepvolwassenen
WerktijdenEen dagdeel in de week, 2-3 uur, bij het gezin thuis.

Vooraf krijgt men een voorbereidende cursus van 4-6 dagdelen ( 9.30- 12.30 uur) aangeboden. In september 2020 start er weer een cursus op de dinsdagochtend; 15-22-29 september en 6-13-27 oktober.

Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die 2x per jaar interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk.
Tijdens de terugkombijeenkomsten ( 1x in de 6/8 weken) wissel je ervaringen uit met andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren.
In de zomer en rond Kerst wordt er een gezellige activiteit voor alle vrijwilligers georganiseerd.
Gewenste vaardighedenErvaring met opvoeden van kinderen. Je kunt je verplaatsen in andere mensen en gebruikt je eigen levens- en/of werkervaring als basis voor je ondersteuning. Bereidheid om dat op een gelijkwaardige manier te doen.
Plaats vrijwilligerswerkin gemeente Berkelland

Home Start is een opvoedondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders met kinderen van 0 tot 14 jaar. Home-Start wil bijdragen aan een goede start voor kinderen, door de ouders te steunen met praktische (opvoed-)adviezen. Het doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin.

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Meestal kan men zulke problemen zelf oplossen, maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken.
Je moedigt ouders ook aan om sociale relaties op te bouwen of te versterken en efficiënt gebruik te maken van voorzieningen en regelingen.
Hierbij kun je als vrijwilliger van Home-Start een steuntje in de rug zijn. Wel met het uitgangspunt dat je geen zaken van ouders overneemt, maar zo veel mogelijk hun initiatief volgt.
Op basis van hun vragen geef je advies vanuit je eigen opvoed-/ levenservaring. Voordat je met je vrijwilligerswerk begint, krijg je een training over de methode, zodat je het gezin zo goed mogelijk kan ondersteunen. Dat maakt je werk bij Home-Start extra bevredigend en verrijkend.
< Terug naar het overzicht | Reageren »

Over de plaatser

Home-Start (Yunio)

Doel: Preventieve opvoed- en ouderondersteuning aan jonge gezinnen met kinderen tot 14 jaar.

Telefoon: 06 22976506

E-mail: homestartachterhoek@yunio.nl

Website: Algemene informatie over Home-Start via: https://www.yunio.nl/coaching/home-start.aspx

Inhoud begeleiding vrijwilligers: Op basis van gelijkwaardigheid, de ouders helpen weer in hun eigen kracht te komen.

Verzekering: Ja

Vrijwilligerscontract: Ja

Scholing: Ja

Onkostenvergoeding: Ja

Actief sinds december 2015

Team Neede Team Eibergen Team Borculo Team Beltrum Team Ruurlo