In onze buurt zorgen wij voor mekaar. Vrijwillig waar het kan, professioneel waar het moet.

Taalvrijwilligers voor Ruurlo, Borculo, Neede en Eibergen gezocht!

Geplaatst doorBibliotheek Oost-Achterhoek
CategorieOnderwijs
Bijgwerkt opvrijdag 7 juni 2019 15:07
Doelgroepvolwassenen
WerktijdenIn overleg/flexibel
Gewenste vaardighedenWAT DOE JE ALS TAALVRIJWILLIGER?
Als taalvrijwilliger help je een deelnemer met het verbeteren van de Nederlandse taal en kun je het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geeft je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met de computer. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het lezen van brieven van de leerkracht van school of het schrijven van een brief aan een mogelijke werkgever. Dat wat jouw taalvrager leert, kan direct toegepast worden in de praktijk. Als taalvrijwilliger volg je een basistraining van vier dagdelen. Na deze training weet je welke lesmaterialen voor welke deelnemer geschikt zijn en hoe deze materialen gebruikt kunnen worden.

WAT ZOEKEN WIJ IN EEN TAALVRIJWILLIGER?
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Inlevingsvermogen, geduld en enthousiasme
• In staat om mensen te motiveren en te activeren
• Zowel zelfstandig als in een groep kunnen werken
• Minimaal 2 uur per week op een vast tijdstip beschikbaar
• Beschikbaar voor het bijwonen van intervisiebijeenkomsten (4 keer per jaar)
• Representatief (ambassadeur van het Taalhuis)

WAT BIEDEN WIJ?
• Gratis deelname aan de (verplichte) Training van Stichting Lezen & Schrijven en een certificaat hiervoor
• Gratis lidmaatschap van de Bibliotheek
• Reiskostenvergoeding indien van toepassing
• Een eindejaarsattentie
Plaats vrijwilligerswerkDe begeleiding vindt alleen plaats in één van de Bibliotheken (Eibergen, Neede, Borculo, Ruurlo) of bij een partnerorganisatie binnen het gebied.

Vind je taal leuk en wil je graag andere mensen helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal? Je hoeft geen taalpurist of leraar Nederlands te zijn om taalvrijwilliger te worden. Als je de Nederlandse taal goed beheerst dan hebben we jou nodig!
Als taalvrijwilliger help je iemand met het verbeteren van zijn of haar spreekvaardigheid en het lezen en/of het schrijven van bijvoorbeeld een brief of e-mail. Je begeleidt een vaste deelnemer. Vind je taal leuk en ben ongeveer twee uur in de week beschikbaar? Kom dan ons team van taalvrijwilligers versterken. Kijk op www.oostachterhoek.nl/vrijwilligers


< Terug naar het overzicht | Reageren »

Over de plaatser

Bibliotheek Oost-Achterhoek

Doel: Het Taalhuis Oost-Achterhoek zoekt Taalvrijwilligers die laaggeletterden (mensen die moeite hebben met lezen en schrijven) willen helpen met het verbeteren van de basisvaardigheden.

Telefoon: 0642256909

E-mail: carlijn.nijhof@oostachterhoek.nl

Website: www.oostachterhoek.nl

Inhoud begeleiding vrijwilligers: Als Taalvrijwilliger help je een deelnemer met het verbeteren van de Nederlandse taal en kun je het verschil maken in iemands leven! Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week krijgt iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met de computer. De Taalvrijwilliger helpt de deelnemer bij het behalen van het door de deelnemer geformuleerde leerdoel. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het verbeteren van de spreekvaardigheid, het lezen van brieven van de leerkracht van school of het schrijven van een brief. Dat wat de deelnemer leert, kan direct toegepast worden in de praktijk. De Taalvrijwilliger volgt een basistraining van vier dagdelen. Na deze training weet de Taalvrijwilliger welke lesmaterialen voor welke deelnemer geschikt zijn en hoe deze materialen gebruikt kunnen worden.

Verzekering: Ja

Vrijwilligerscontract: Ja

Scholing: Ja

Onkostenvergoeding: Ja

Actief sinds mei 2019

Team Neede Team Eibergen Team Borculo Team Beltrum Team Ruurlo