In onze buurt zorgen wij voor mekaar. Vrijwillig waar het kan, professioneel waar het moet.

Home-Start preventieve opvoed- en ouderondersteuning

Geplaatst doorYunio Home-Start
CategorieHuisdieren
Bijgwerkt opdonderdag 10 januari 2019 15:37
Doelgroepvolwassenen
WerktijdenIn overleg.
Gewenste vaardighedenzie vacature
Plaats vrijwilligerswerkBerkelland

Heb jij ervaring met opvoeden van kinderen? Zie jij uitdaging in het contact met ouders (van jonge kinderen), die het tijdelijk wat moeilijk hebben? Vind je het leuk om met kinderen om te gaan? Dan is vrijwilligerswerk bij Home-Start echt iets voor jou!

WAT GA JE DOEN?
Home Start is een opvoed-ondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kinderen onder de 7 jaar en Home Start plus richt zich op kinderen van 7 tot 14 jaar. Home-Start wil bijdragen aan een goede start voor kinderen, door de ouders ondersteuning te bieden. Het doel van de ondersteuning is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin.

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Meestal kan men zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Als vrijwilliger van Home-Start kun je dan zo'n steuntje in de rug bieden. Eén dagdeel in de week bij het gezin thuis.

Steuntje in de rug: Als vrijwilliger neem je de tijd om een luisterend oor te bieden of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen. Ook kun je helpen contact te maken met andere ouders, zodat moeder met hen ervaringen over opvoeden en gezinsleven kan uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kan opbouwen.

Het uitgangspunt van Home-Start is dat je geen zaken van ouders overneemt, maar zo veel mogelijk hun initiatief volgt. Op basis van hun vragen geef je advies vanuit je eigen opvoed ervaring. Voordat je met je vrijwilligerswerk begint, krijg je een training over de methode, zodat je je gezin zo goed mogelijk kan ondersteunen. Dat maakt je werk via Home-Start extra bevredigend en verrijkend.

Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante thema bijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkom bijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren.

WIE BEN JIJ?
Je bent zelf ouder en/of hebt ervaring met het opvoeden van kinderen. Op die manier kun je vanuit je eigen ervaring steun bieden, hierbij de volgende 4 Home-Start uitgangspunten in acht nemend:

1. Vraaggericht Je neemt geen zaken van de ouders over, maar je laat het initiatief bij hen. Je blijft als het ware ‘op de handen zitten'.
2. Tijd en aandacht Als Home-Start vrijwilliger ben je ‘het luisterend oor': je hebt alle tijd om te luisteren, om een steuntje in de rug te geven en een vertrouwensrelatie op te bouwen.
3. Empowerment Je benadrukt het vermogen van ouders om zelf problemen op te lossen. De dingen die wél goed gaan, staan centraal, niet wat misloopt en waarover ouders zich onzeker of machteloos voelen.
4. Gelijkwaardigheid en vertrouwen Het contact tussen jou en het gezin vindt plaats op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds vertrouwen.

Hoe word je vrijwilliger?

Na aanmelding als vrijwilliger bij Home-Start bespreek je in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van Home-Start, je motivatie, wensen en mogelijkheden. Daarna leer je in de (verplichte) voorbereidingscursus hoe je volgens Home-Start te werk gaat en bereid je je voor op het geven van de ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan (een) ouder(s) met een of meer jonge kinderen. De cursus Home Start en Home Start wordt gezamenlijk aangeboden. Als vrijwilliger kies je bij welke doelgroep je ingezet wilt worden. De eerstvolgende training voor vrijwilligers start 12 februari van 9.30 tot 12.30 uur.

Zie voor ervaringsverhalen van vrijwilligers: https://www.home-start.nl/

Ben jij ook thuis in gezinnen?! Of wil je graag nog wat meer informatie. Neem gerust contact op met de coördinator.

Madelon Misasa
m.misasa@yunio.nl
06-10123745


< Terug naar het overzicht | Reageren »

Over de plaatser

Yunio Home-Start

Doel: De doelstelling van Home-Start is voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Het programma richt zich op gezinnen met jonge kinderen.
De vrijwilligers stimuleren ouders hun kracht te (her)vinden

Telefoon: 06-10123745

E-mail: t.koenders@yunio.nl

Website: www.yunio.nl

Inhoud begeleiding vrijwilligers: Vrijwilligers ondersteunen de gezinnen onder eindverantwoordelijkheid van een professionele coördinator

Verzekering: Ja

Vrijwilligerscontract: Ja

Scholing: Ja

Onkostenvergoeding: Ja

Actief sinds december 2015

Team Neede Team Eibergen Team Borculo Team Beltrum Team Ruurlo